Google objavio „otvorene“ AI modele posle Mete

Google je objavio nove modele veštačke inteligencije (AI) koje spoljni saradnici potencijalno mogu modifikovati kao svoje. Sličan potez je nedavno napravljanjen i od strane Meta platfome.

Google je takođe objavio da pojedinci i preduzeća mogu razvijati AI softver koristeći njegovu novu porodicu „otovrenih modela“ nazvanu Gemma i to besplatno! Kompanija kreira ključne tehničke informacije koje su javno dostupne.

Ovaj potez mogao bi da privuče softverske inženjere da izgrade Google tehnologiju i podstaknu korišćenje novog profitabilnog deljenja u Cloud-u. Modeli su „optimizovani“ za Google Cloud, gde novi korisnici Cloud-a koristeći ih dobijaju 300 dolara kredita, navodi kompanija.

Google nije otišao tako dalkoe da Gemmu učini potpuno „otovorenim kodom“ To znači da kompanija i dalje  može imati uticaj na postavljanje uslova korišćenja i vlasništva. Neki stručnjaci su naveli da je otvoren izvor AI bio pogodan za zloupotrebu, dok su drugi zagovarali ovaj pristup za proširenje grupe ljudi koji mogu doprineti i imati koristi od tehnologije.

Google nije otovrio svoje veće, premium modele poznate kao Gemini otvorenim za razliku od Gemme.
Kompanija je navela da su Gemma modeli veličine dve milijarde ili sedam milijardi parametara. To je zapravo broj različitih vrednosti koje algoritam uzima u obzir kako bi generisao izlaz.

Metini Llama 2 modeli kreću se od 7 do 70 milijardi parametara.
Google nije otkrio veličinu svojih najvećih Gemini modela. Za poređenje, GPT-3 model kompanije OpenAI koji je najavljen 2020 godine imao je 175 milijardi parametara.

Nvidia je objavila da je sarađivala sa Google-om kako bi osigurala da Gemma modeli bez problema funkcionišu na njenim čipovima.
Takođe, Nvidia je najavila da će uskoro omogućiti da njen softver za chatbot-ove, koji razvija za korišćenje AI modela na Windows PC računarima, bude kompatibilan sa Gemma modelima.

Izvor: Reuters

Povezane vesti

српски