Kineski hakeri iskorištavaju skeniranje lica za krađu podataka i pristup bankovnim računima 

 

Prevaranti su nedavno usvojili zlokobnu praksu skeniranja lica kako bi zaobišli biometrijske mere. Ovaj trend ukazuje na ozbiljne nedostatke u tehnologijama provere godina i postavlja ozbiljne pretnje po privatnost pojedinaca.

Već duže vreme, tehnologije za proveru godina su bile predmet kritika zbog potencijalnih rizika po privatnost. Nedavno je udruženje provajdera za proveru godina umanjivalo zabrinutost javnosti tvrdnjama da skeniranje lica posetilaca sajtova predstavlja bezbednosnu meru bez ozbiljnih posledica privatnosti. Međutim, nedvani izveštaj otkriva da si kineski hakeri uspeli prevariti ljude da sami skeniraju svoja lica, što je rezultiralo krađom ličnih podataka i bankovnih informacija.

Kompanija za sajber bezbednost Group-IB identifikovala je prvi bankarski trojanac koji koristi ukradena lica ljudi. Korisnici su prevarom navedeni da otkriju svoje lične identifikacione brojeve i brojeve telefona, a zatim su zamoljeni da izvrše skeniranje lica. Hakeri su zatim koristili ove slike da stvore AI-generisane deepfake-ove, kojima su uspešno izbegli sigurnosne provere.

Ova metoda, koja potiče od kineske hakerske grupe, navodno je već korišćena u Vijetnamu. Tokom napada, žrtve su prevarene da instaliraju zlonamernu aplikaciju, skeniraju svoja lica, a zatim su napadači povukli značajne sume novca sa njihovih bankovnih računa. Ovo naglašava ozbiljnost pijretnji koje proizilaze iz zloupotrebe tehnologija za proveru godina i postavlja pitanje o efikasnosti trenutnih bezbednosnih mera.

 

Izvor: ITmixer

Povezane vesti

српски